Egy palack művészet a tóparton

A Belatiny Sörmanufaktúra Kft. az egykori velencei pezsgőgyárosról, Belatiny Artúrról kapta a nevét.

„A család a külföldi szeszes italok forgalmazásával és a későbbiekben gyártásukkal vált híressé. Braun Lajos ecetgyártással indult, majd létrehozta az első magyar likőrgyártó vállalkozások egyikét. Fiai közül Lajos a likőrgyártásra, testvére, Braun József a bor- és pezsgőkészítésre tette fel életét. Braun József fiatalkorában megismerkedett a franciaországi pezsgőgyártással, amelynek hazai megvalósításához a reformkori magyar kormány is segítséget nyújtott neki. Ezt követően 1876-tól megkezdődött a Braun-pezsgő gyártása, ezért is kapta Braun József a »pezsgőgyáros» elnevezést.”

Később, mint kiderült a kutatásokból, a Braun testvérek jelentős fejlesztésekbe kezdtek Velencén, ahol hatalmas pezsgős pincét építettek, s közben szőlőültetvényeket gondoztak a Velencei-tónál. „Velenczei pezsgőjük” hozta meg számukra a nemesi rangot: Ferenc József császár ugyanis megkóstolta azt az 1896-os városligeti ezredéves kiállításon, és annyira ízlett neki, hogy az eredményekért, amelyeket elértek vele, méltányosságból kapták meg a belatini előnevet és a magyar nemesi rangot. Ez a név pedig már az unoka Belatiny Artúr nevében élt tovább, aki a velencei pezsgővel további sikereket ért el – például 1900-ban a párizsi világkiállításon méltán szállt versenybe a francia pezsgőkkel, ugyanis aranyérmet kapott.

Évente

0 +
liter lefőzött sör
0 +
értékesítő partner
0 +
különböző ízvilág
772A1805-768x382
A sörfőzde földszintes, magas tetős épülete a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztés keretében került megépítésre. Épülete építészetileg illeszkedik a szomszédos Halász-kastély műemléki környezetébe, például ugyanazt a műemlék pala tetőfedést és bádog díszítést kapta, mint a kastély és a melléképületei. Az épület falán emléket állítottunk Belatiny Artúrnak, akiről Nagy Edit szobrászművész készített kő domborművet.
Shopping Cart
Scroll to Top